Skip to content

Interview met Birgit over “Het Grote Verlangen”

augustus 11, 2011

Interview met Birgit Schuurman over “Het Grote Verlangen”

Je theaterprogramma heet Het Grote Verlangen. Waar gaat de voorstelling over?

Het Grote Verlangen gaat over de liefde. Over de broeierigheid van de eerste verliefdheid en de verwondering wanneer de ander hetzelfde denkt en voelt als jij. Het gaat ook over goede sex en slechte sex. Over de sluipende twijfel, een knallende ruzie,  het pijnlijke afscheid,  de schuld en de eenzaamheid, en over het Grote Verlangen dat je steeds weer verleidt in het diepe te springen.
Het gaat dus eigenlijk over het verlangen gezien, bemint en gehoord te worden. Dat is universeel.
Ik bezing mijn eigen gevoelens en ervaring met de woorden van anderen.

Zing je alleen maar of is het meer dan een concert?

Het is zeker meer dan een concert, het is een verhaal over de liefde, mijn verhaal. Ik zing natuurlijk heel veel liedjes maar die worden verbonden met  korte verhalen. Ik heb met mijn regisseur (Titus Tiel Groenestege) teksten geschreven, gedichten uitgezocht en mythes over de liefde verwerkt in de voorstelling. Het is een intense voorstelling, hij kan niet anders dan je raken. Het is een oprecht verhaal over de liefde, met alle mooie en slechte kanten. Ik schuw mijn lelijke kanten niet en laat in deze voorstelling alles zien.
Dit is de eerste keer dat je met een liedjesprogramma het theater in gaat. Waarom deze keuze?

Dit is de enige juiste stap die ik nu kon maken. Ik heb jarenlang in het popcircuit opgetreden en daarna ben ik door het spelen van toneelstukken en musicals in het theater terecht gekomen. In het theater voelde ik de aandacht, de rust, het respect en de liefde van de bezoekers. Ik heb geen zin meer om te schreeuwen, ik wil fluisteren en dan ook gehoord worden. Dat is eigenlijk alleen in het theater mogelijk. Daar heerst een andere “code” dan in het popcircuit.
In het theater heerst een intimiteit die ik graag met de bezoekers van mijn voorstelling wil hebben.

Je hebt de laatste jaren ook veel geacteerd, heb je daar wat aan bij deze voorstelling?

Jazeker, alles wat ik tot nog toe heb gedaan heeft er voor gezorgd dat ik ben waar ik nu ben. Ik had een paar jaar terug deze voorstelling niet kunnen maken. Daar had ik de rust en het vertrouwen in mezelf niet voor gehad. Ik weet nu, na honderden theatervoorstellingen, waar mijn kracht ligt en hoe ik in mijn eentje een voorstelling kan dragen. Ik sta natuurlijk samen met mijn fantastische band op het podium maar ik vertel het verhaal in mijn eentje, waarbij ik wel de jongens van mijn band soms dankbaar als figuranten gebruik.

Ik heb de afgelopen jaren geleerd andermans verhalen te vertellen. En nu vertel ik mijn eigen verhaal. Dat vind ik heel erg spannend maar ik ben er ook heel zeker van dat het goed is wat we hebben gemaakt. Erg goed zelfs.

Wat zijn je favoriete nummers uit je programma?

Dat is een moeilijke vraag, omdat het hele programma bestaat uit mijn favorieten, maar als ik er een paar moet kiezen: First Episode at Hienton van Elton John, Maybe this time van Liza Minelli, The thrill is gone van Chet Baker en onze eigen versie van Liefde van Later van Herman van Veen.

Zing je alleen maar langzame liefdesliedjes?

Nee, zeker niet, maar vaak zijn de “kleine liedjes” wel mijn favorieten.  Ik denk dat de voorstelling een goede dynamiek heeft, met veel variatie.
Als het in de voorstelling gaat over de eerste keer dat ik echt helemaal van slag ben van een nieuwe liefde zing ik “Crazy in Love”, de Tracy Bonham versie. En als ik verderop in het programma in een bui van pure lust vreemdga komt er een R&B-medley voorbij. Ik heb om meerdere redenen voor die medley gekozen. Ten eerste omdat het een muzieksmaak uit mijn verleden betreft die ik niet kan ontkennen. Het is een onderdeel van mijn muzikale verleden. Maar ook omdat het eigenlijk pure porno is. Ik heb al mijn favorieten van vroeger heel plat naar het Nederlands vertaald en deze versie zou wel eens voor rode oortjes kunnen zorgen. Maar zeker ook voor een lach, want je realiseert je pas als je de vertaling hoort wat je vroeger allemaal uit volle borst mee stond te zingen op de dansvloer. Of wat je kinderen zongen….nog erger.

Waarom moeten mensen naar Het Grote Verlangen komen?

Ik vertel een verhaal dat over ons allemaal gaat. Iedereen is op zijn eigen manier op zoek naar liefde en worstelt er soms mee. Mijn voorstelling is intiem, persoonlijk en tegelijkertijd herkenbaar voor elke persoon die de liefde kent of heeft gekend. De liedjes zijn prachtig, ontroerend, grappig, verdrietig en opwindend. Ik denk dat je met een hoopvol gevoel het theater uit zult komen. De liefde is…

Share on Facebook

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

Comments

There are no comments on this entry.

Add a Comment

Required

Required

Optional